GY.I.K.

Általános kérdések a 3D, VR virtuális térben forgatható tárgyfotózási munkamódszerről

Mik az előnyei a 360 °-os képalkotó felvételnek a hagyományos állókép fényképezéssel szemben?

Egész egyszerűen a harmadik dimenzió! A Virtuális Valóság (VR) fotózás egy erőteljes médium, amely lehetővé teszi a tárgyak megtekintését számítógépeken, mintha 3D-ben látná.

Egy tárgyról egyetlen fotó helyett egész sorozat készítek, melyet az általunk használt program filmszerűen fűz össze. Képzeljük el, hogy a vásárló belép a boltba, és a kiválasztott terméket kézbe veszi, megforgatja. Mindezt szolgáltatásunk lehetővé teszi a virtuális térben. Az elkészült kép szabadon mozgatható, hátoldala, felülnézete is megtekinthető.

Ügyfeleink kérhetnek egyszerű vagy komplex, integrált 3D grafikát, melyek felhasználhatóak weboldalakhoz és multimédiás előadásokhoz egyaránt.

Én is azt mondom, hogy “egy kép többet ér ezer szónál”, ez különösen igaz, ha virtuális 3D képeket tudnak megnézni az érdeklődők – nincs szükség felesleges magyarázatokra, hiszen az adott felvételek szabadon mozgathatók a tér minden irányában. Használata egyértelművé teszi az adott tárgy tulajdonságait, így az ügyfél könnyen megismerheti a terméket, a vásárlás egyszerűbbé válik.

 

Drágább-e a három dimenziós felvétel, mint a hagyományos képalkotás?

Nem. Jellemzően közel azonos áron elérhető, mint szokásos kereskedelmi fényképészet.

Jó minőségű felvételeiket minden megrendelőnk széles körben felhasználhatja, kiállításokon, holnapokon, termékbemutatókon.

Mi a különbség a 360 °-os panoráma fotók és a 360 °-os tárgyfotózás között?

A panoráma VR képek előállítása viszonylag könnyű, több hardver és szoftver termék van a piacon, mely a felvételeket készítő fotós rendelkezésére áll. A háromdimenziós tárgyfotózáshoz azonban ennél speciálisabb eszközökre és szakértelemre van szükség.

Készülhet-e sztereó képanyag ilyen módszer alkalmazásakor ?

Igen, van lehetőség a 3D felvételezés igénylése esetén a  kék/vörös, szemüveg  módszer használatával. Ez esetben két-két felvétel sorozat készül, a szemtávolság ismeretében. Az ilyen igény esetén számítani kell a felvételi darabszám duplázására.

 

Az elkészült önálló 360 °-os tárgyfelvételek egyszerűen küldhetők-e e-mailben az ügyfeleknek?

Igen. A böngészők többségében megtalálhatóak azok a lejátszási programok, melyek lehetővé teszik az elkészült felvételek filmszerű megtekintését.

Mekkora lehet a tárgy, amelyről 3D tárgyfotót kérünk ?

A  jelenleg rendelkezésre álló lehetőségek szerint a befogadó felület nagysága, makró méret: 15x15x15 cm, egy 50x50x50 cm.-es, és egy 160 cm átmérőjű sík forgó felület, amivel nagyméretű tárgyakat és élő személy is lehet felvételezni, 150 kg terheléssel.

Miből áll össze a képalkotás költsége?

  1. A beállítási költség – ez értelemszerűen tárgyanként változik a forgástengelyeken alkalmazott felvételi pozíciók számai és azok elhelyezése miatt
  2. A költségek a világítás és a felvételezés elkészítéséhez
  3. Utómunkák, háttér és feltöltési gépidők

    Az egy síkon elforgatott tárgyakról készült felvételek viszonylag egyszerűen, olcsón előállíthatóak, állományuk gyorsan letölthetőek.

A két síkban, vízszintes és függőleges irányban is elforgatott tárgyakról készült felvételek komplexebb, összetett képeket adnak.

Itt jellemző a 90 fokos felülnézet lehetősége is.

Ha több hasonló nagyságú termék egymás utáni felvételezéséről van szó, a költségek tovább csökkenthetők.

Lehet-e a felvételek háttereit cserélni?

Igen. Ennek elérésére pontos maszkoló folyamatokat használunk.

Hogyan lehet, hogy a 360 ° tárgyi felvételek ilyen szépek és tiszták?

Az összes tárgyat saját stúdiónkban, erre a célra speciálisan  kifejlesztett eszközzel fotózzuk. Ha szükséges, minden egyes képet retusálunk, hogy a kívánt hatást elérjük. Ez egy munkaigényes folyamat, mely sajátságos programokat és módszereket igényel.

Meg lehet venni az elkészült 360 °-os képek részfelvételeit is?

Igen, lehet. Ezen részfelvételek ellenértékei benne vannak az elkészítési árban.

Az általunk készült képek nagy felbontásúak, emiatt később felhasználhatók  önállóan és a nyomtatott médiában is.

Mennyi ideig tart egy ilyen háromdimenziós felvétel elkészítése?

Mint minden animációs eljárás, jelen felvételezés is több órát vehet igénybe, ez a folyamat elsősorban a tengelyeken való  felvételi pozíciók számától függ. Egy síkban készülhet felvétel, 1-45 fokos elmozdulásokkal, ami 9 pályás tengelynél, 10 fokos elmozdulásoknál 315 felvételi képet eredményezi, amit az alkalmazott program filmszerűen fűz össze. Így a felvételi képek száma kisméretű szögelfordulások alkalmazásakor meghaladhatja  a 600 darab fotót is.